Imagen

Modelado y diseño de losas de fundacion con safe

Solo Temas sobre Safe. Programa Ideal para Cimentaciones.
Reglas del Foro
Agrega al menos 2 Etiquetas en tu tema, indicando:
1) Nombre Programa (Ejemplo: etabs, sap2000, safe, csibridge, perform3d)
2) Nombre Programa con versión (Ejemplo: sap2000v19, sap2000v18, etabs2016, etabs2015, safe2016)

Adjunta archivos
A) El archivo de tu modelo comprimido.
B) Imágen en caso de una duda específica
Avatar de Usuario

Topic author
PROYECTOR
Moderador
Mensajes: 695
Registrado: Lun Mar 19, 2007 9:39 am
Ubicación: Caracas
Agradecido : 1 vez
Agradecimiento recibido: 14 veces
Venezuela

#1

Lun May 14, 2007 8:45 am

Hola a todos!

He estado tratando de aprender a usar safe para diseñar zapatas y losas de fundación pero estoy algo perdido con el programa.

No tengo mucho problema cuando uso los templates del programa para diseñar zapatas combinadas o aisladas, pero si cuando tengo que definir geometrias diferentes como losas de fundacion. por eso pido ayuda principalmente con respecto a lo siguiente.

1.- ¿como modelo una losa de fundacion con sus respectivos pedestales?

2.- ¿El programa chequea el punzonamiento?, en tal caso ¿como lo hago?

3.- ¿cual es la manera correcta de asignar las cargas?, tengo entendido que la carga vertical se asigna en el area del pedestal como una carga distribuida W/A y los momentos se le asignan a los nodos perimetrales del mismo dividiendo dichos momentos entre el numero de nodos. ¿es esto correcto?

Gracias de antemano, espero puedan ayudarme.

Vinculos Patrocinados:


mgf2004
Usuario Master Superior
Usuario Master Superior
Mensajes: 624
Registrado: Dom Abr 17, 2005 7:35 am
Ubicación: México
Agradecimiento recibido: 2 veces
México

#2

Sab May 26, 2007 5:50 am

INFORMACION DE FORISTAS DE LA RED:
CUADERNILLOS Y OTRAS COSAS.
========
SERIES DE INGENIERIA CIVIL:
series del instituto de ingenieria de la UNAM-MEXICO
http://www.4shared.com/dir/3397098/e4bf ... ES_90.html
==========
SOFTWARE DE CSI:
(SAFE) Manuales en ingles del proveedor CSI
http://www.4shared.com/dir/3439299/2756 ... UALES.html
========
AISC-Americano (en Ingles)
http://www.4shared.com/dir/3180432/14f33249/AISC.html
================
EJEMPLOS DE ANALISIS:
Manuales y ejercicios en español del S T A A D IV
http://www.4shared.com/dir/3439161/ac53ba75/sta ad.html
================
Solo un capitulo de un libro de analisis y diseño
de estructuras metalicas:
Design of welded structures
by
Omer w. Blodggett
832 pages
http://www.4shared.com/dir/3707701/df6f ... BUSCA.html
Comentarios sobre este libro:
Comentario _____1
La verdad es que ese es uno de los mejores libros de estructuras de acero que han sido publicados,
lastima que no hayan hecho más actualizaciones de ese libro conforme a las normas existentes.

Sin embargo aun sigue siendo un libro muy util ya que plantea el diseño de elementos,
conexiones, etc.. sometidos a esfuerzos combinados de torsion, corte y flexion biaxial; y ademas se tratan
con bastante detalle algunos temas bastante complejos.

El libro aun se puede conseguir en la pagina de la lincoln, aqui esta el link para hacer el pedido:

https://ssl.lincolnelectric.com/lincoln ... D=16&cat=8

Es un libro bastante barato, lo costoso seria el pedido debido al peso de este libraso.

Comentario _____2
mgf2004
Para los que desean trabajar como calculistas
este libro es un clasico y se debe comprar....
la forma en que se plantean las soluciones
de analisis y diseño de las conexiones y sus
componentes son únicas.
Última edición por mgf2004 el Lun Nov 12, 2007 4:55 am, editado 30 veces en total.

Avatar de Usuario

Topic author
PROYECTOR
Moderador
Mensajes: 695
Registrado: Lun Mar 19, 2007 9:39 am
Ubicación: Caracas
Agradecido : 1 vez
Agradecimiento recibido: 14 veces
Venezuela

#3

Sab May 26, 2007 10:29 am

Hola amigo, gracias por tu ayuda!

He estado usando el programa y he aclarado la mayor parte de mis dudas!, una pregunta!

Cuando asigno las cargas me sale la opción "size of load" x-dimension , y-dimension" ¿para que es esta opcion"?, por lo que he leido esta relacionda con el punzonado pero no se como usarla.

En cuanto a como asignar las cargas lo he hecho como tu me indicas ya que de esa manera lo hace el programa cuando se usan los templates, pero me he dado cuenta de que cuando se hace de esta manera se produce una gran concentracion de esfuerzos en el punto donde se asignan las cargas, lo que sugiere que el programa no disetribuye esas cargas en el aria y el perimetro del mismo; asi que aun estoy un poco dudoso en cuanto a eso.


mgf2004
Usuario Master Superior
Usuario Master Superior
Mensajes: 624
Registrado: Dom Abr 17, 2005 7:35 am
Ubicación: México
Agradecimiento recibido: 2 veces
México

#4

Dom May 27, 2007 5:17 am

Zapata Aislada
No tiene los permisos requeridos para ver los archivos adjuntos a este mensaje.
Última edición por mgf2004 el Lun Dic 24, 2007 10:57 pm, editado 8 veces en total.

Avatar de Usuario

Topic author
PROYECTOR
Moderador
Mensajes: 695
Registrado: Lun Mar 19, 2007 9:39 am
Ubicación: Caracas
Agradecido : 1 vez
Agradecimiento recibido: 14 veces
Venezuela

#5

Dom May 27, 2007 3:38 pm

Muchas gracias, me quedo perfectamente claro lo del calculo del punzonamiento, se ve que estas bastante ducho en el manejo de este programa.

Tienes razon, se le puede asignar la carga como distribuida al area que representa la columna pero cuando se hace esto el programa no calcula bien el punzonado o siemplemente no toma esta carga en el calculo del mismo.

He estado diseñando una zapata de 3m x 3m en safe y a mano y los resultados son bastante similares!. Sin embargo se me ha presentado otra duda:

Cuando defines la cargas el programa trae por default la carga DEAD y tiene un termino "LONG TERM DEFLECTION MULTIPLIER" y tiene un valor de 3. Sabes que es eso? Y para que lo usa el programa?



PD: Espero tus preguntas para ver en que puedo ayudarte


mgf2004
Usuario Master Superior
Usuario Master Superior
Mensajes: 624
Registrado: Dom Abr 17, 2005 7:35 am
Ubicación: México
Agradecimiento recibido: 2 veces
México

#6

Jue May 31, 2007 9:10 am

formulario del uso de POINT OBJECT.
No tiene los permisos requeridos para ver los archivos adjuntos a este mensaje.
Última edición por mgf2004 el Lun Ago 06, 2007 4:16 am, editado 3 veces en total.

Avatar de Usuario

Topic author
PROYECTOR
Moderador
Mensajes: 695
Registrado: Lun Mar 19, 2007 9:39 am
Ubicación: Caracas
Agradecido : 1 vez
Agradecimiento recibido: 14 veces
Venezuela

#7

Jue May 31, 2007 11:26 am

Gracias de nuevo!!! cualquier duda que tengas no vaciles en publicarla para ver en que se te puede ayudar!!


jcguerrero
Usuario Frecuente
Usuario Frecuente
Mensajes: 110
Registrado: Lun Sep 11, 2006 1:57 pm
Ubicación: sv
Zodiac: Pisces

#8

Mié Jul 25, 2007 4:16 pm

Estimado mgf2004, gracias por tu aporte y quisiera hacer un par de consultas:
1-Como se que la zapata esta en tension o que sufre levantamiento, sera que cuando la presion del suelo me queda en el rango negativo???
2-Cuando unicamente tengo una losa de fundacion y no tego pedestales, y a esta losa se le aplican cargas en varios puntos, el programa no podra calcular el punzonamiento pero no habra variacion el el resto de los resultados tales como el diseño y presiones??

Te agradecere me ayudes con mis consultas..


mgf2004
Usuario Master Superior
Usuario Master Superior
Mensajes: 624
Registrado: Dom Abr 17, 2005 7:35 am
Ubicación: México
Agradecimiento recibido: 2 veces
México

#9

Vie Jul 27, 2007 9:16 am

Preguntas y Respuestas del FORO CSI en ingles:

1.-• How do I change the display colors?
Go to the Options > Colors command and select new colors.

2.-• Can I change the units used at any time?
You may change the units at any time, either by clicking on the drop-down list in the lower right-hand corner, or on individual forms where it is an option. In addition, no matter which units you are working with, you can use ‘(foot symbol) or “(inches symbol) to indicate feet and inches when working in architectural units, and the software will automatically convert this input. Also, you can utilize other designations such as PLF (pounds per lineal foot), PSI (pounds per square inch), in (inches), N (Newtons), etc. and the program automatically accepts and converts those units. Please note that the file will always be saved in the units shown when the model is started.

3.- • How do I control which buttons are displayed on the toolbars?
Click on an arrow pointing down along the top toolbar, or on an arrow pointing to the left on the side toolbar, to change, add or delete the buttons shown.

4.- • How do I display the property names on the model?
Go to the View > Set Object Options command and mark the Properties checkbox.


5.- • How do I set the display so that only one view is shown?
Go to the Options > Windows > One command. The program can display anywhere from one to four views.

6.-• I have a large model with both line and area objects — can I create a view with the area objects hidden?
Sure – simply go to the View > Set Object Options command and on the form check the Hide box in the Area Objects section.


7.• I clicked on the Draw Area Objects button by accident — how do I leave the draw mode?
Easy – click on the Select Object button or press the Esc key on your keyboard..


8.• How do I draw an opening in a slab?
Go to the Draw > Draw Area Objects command and on the Properties of Object form select Slab from the Type of Area drop-down list and Opening from the Property drop-down list.



9.• What is the difference between an object and an element?
Objects are what the user draws in the SAFE interface, and are intended to represent physical areas and members. Each object will consist of one or more elements. At analysis time, the program automatically converts (meshes) the object-based model into an finite element-based model, and when the analysis is complete, converts the results back for display at the object level.

10.• Is there a way to obtain the square area of a slab object?
Right click on the area object in question, and on the Area Object Information form the Slab Area is reported in the Identification and Location section


12.• I accidentally selected the wrong object — how do I unselect it?
Simply click on the same object once again, or hit the ‘clr’ (clear selection) button to unselect all.

13.• Can more than one object be selected at a time?
Sure – you may simultaneously select every object in the model, if so desired. After selecting, SAFE displays the number of points, lines and areas selected in the bottom left corner of the screen.

14.• I have a rectangular slab that I need to “grow” 6 inches around the perimeter — is there any easy way to do this?
All you need to do is right click on the slab object you wish to modify and, in the Rectangular Area Object Information form, edit the min and max quantities found under the Identification and Location section.
del máximo encontradas bajo la Identificación y sección de la Situación.

15.• Is there an easy way to revise the grid?
Sure – go to the Edit > Edit Grid command. On the Define Grid form, you may change the coordinates of the grids as well as delete and add grids. Also, in plan view double click grid lines in X or Y direction to view or edit grids.

16.• How do I move the corner point of a slab object?
Right click on the point at the corner of the object you wish to change, and in the Point Object Information form edit the coordinates – all objects connected to this point will remain connected when it moves.


17.• I am modeling an existing slab with extensive cracking in one direction and I would like to input one slab thickness for the X direction and a different thickness in the Y direction — is this possible?
Sure – when defining the slab properties, check the Orthotropic checkbox on the Slab Property Data form. This will allow you to specify effective thicknesses in both the X and Y directions, as well as an effective thickness for twisting moments.

18.• Whenever I select a draw command, crosshairs appear at the cursor — is there a way to shut off the crosshairs?
You may toggle the crosshairs on and off by going to the Options > Show Crosshairs command.


19.• How can I bring over my slab geometry, loading and column/wall distortions from ETABS
In ETABS, you can model a slab element including strip footings, mat foundations, columns, etc. Next, you can export this file and save it as an .f2k file. You have the option to export floor loads plus column and wall distortions. Import the same .f2k file into SAFE. The loads and moments applied to the foundation in ETABS will be exported to SAFE. Make any further changes to the model in SAFE and run the analysis. After the analysis is completed, run the design portion of the program under Design menu. Optionally, you can then use CSIDetailer in SAFE, which is a completely integrated add-on package for producing drawings of reinforcing details, rebar schedules and other tables for slabs that have been analyzed and designed using SAFE.



20.• How can I import my AutoCAD drawings into SAFE?
All layers can be imported into SAFE except Layer 0 using File > Import > DXF/DWG. You need to separate the various SAFE element types (shown below) into separate layers in AutoCAD for importing into SAFE. Once you have imported your geometry, you will need to assign slab and section properties to it.

SAFE Objects Corresponding DXF Elements
Special Joints Points
Line objects  Lines
Area objects 3D faces and 3- or 4-sided closed polylines
X-Strips & Y-Strips  4-sided 3D faces and 4-sided closed polylines
(X and Y strips must be rectangular)


21.• I am modeling a foundation mat — can I include shear deformation?
Yes – simply check the Thick Plate option on the Slab Property Data form.
• How can I utilize grids?
When snap tools (buttons on bottom left) are activated, grids make it faster and easier to draw slabs, beams, walls, column locations, design strips and other objects and assignments, snapping to the grids for faster model creation. SAFE does permit you to draw objects and make assignments off the grids, automatically meshing to account for these off-grid objects.

22.-• How do I input piles for my basemat?
You will need to input springs at pile locations using stiffness values equivalent to that of the pile. In order to draw a spring, you will first need to use ‘Draw Point Object’ and click at pile locations. You can draw the points by snapping to grids, or by drawing the points, then right clicking each of them to modify XY coordinates. After drawing your ‘pile’ points, select them by clicking them or windowing around them, then Assign > Column Supports > Add New Property, and checkbox Spring Constants Option to input spring values for the piles.

23.-• How do I model grade beams on soil?
Use Define > Beam Properties to first define the properties of the beams. Use ‘Draw Line Objects’ or ‘Quick Draw Lines’, modify the property in the floating properties of object box to the desired beam section by clicking it, then draw them. To assign soil supports on the grade beams, select them, then Assign > Wall Supports > Add New Property and checkbox Spring Constants to input lineal spring constants per unit length on the beams, based on subgrade modulus of the soil and section properties of the beam.




24.-• Can I modify design strip geometry?
Sure – design strips are simply area objects, and may be modified by right clicking on the object and editing the values in the Design Strip form.
25.-• How do I change a beam section property?
First, select the member by clicking on it with the Select button active. Next, go to the Assign > Beam Properties command and select the new section property.


26.-• Can I mistakenly assign a beam property to a slab object?
No. For example, if only a slab object is selected, the Assign > Beam Properties command will not be available.

27.-• I noticed in a model created with the flat slab template that under the Define > Slab Properties command on the Slab Properties form, COL for column is listed. I thought columns were defined using the Define > Column Supports command?
The property shown in the Slab Properties form is used to define the physical geometry of the column. By assigning the “COL” property to an area object with the plan dimensions of the column, the slab will span between the column faces, and not from column centerlines. The “COL” property has an arbitrary depth typically five times larger than the surrounding slab so that very little bending deformation occurs in this region. The Define > Column Supports command is used to define the actual vertical and rotational stiffnesses (springs) used to model the column support, and is assigned to a point.

28.-• How can I review the loads on a specific point?
Right click on the point in question, and on the Point Object Information form look under the Applied Loads and Displacements section.

29.-• I am going to have SAFE perform design using the ACI 318-02 code — do I need to specify load combinations?
No – the program will automatically generate design combinations based on your static load case definitions. However, you should review these combinations by going to the Design > Select Design Combos command, selecting each design combo and clicking on the Show button.

30.-• How do I model variable soil properties and surface area loads in different locations of my basemat after it’s been drawn?
If an area of any type has already been drawn in SAFE, you can go back and use one of the Draw area tools to draw on top of the existing area using the same section property, or a different property if the section properties changed in that area. Once you have drawn these smaller areas on top of your existing basemat or slab, you then select them by clicking them, then assign different surface area loads, different soil support properties, etc. SAFE will automatically use the properties of the smaller area instead of the properties of the larger area. However, please note that when load and soil support assignments are made to areas with property ‘NONE’, those assignments are additive to existing assignments. No matter how the area mesh may change, SAFE will automatically perform the bookkeeping to keep track of all assignments. Under Analyze > Set Options you can specify ‘Iterative for Uplift’, which converts the linear soil support springs into nonlinear compression only springs to account for possible redistribution of loads due to uplift.

31.-• How do I view the mesh generated by the program?
Go to the View > Set Object Options command and on the Set Objects form check the Show Mesh box under the Options section.

32.-• Is there a way I can alter the size of the mesh?
Easy – go to the Analyze > Set Options command and specify the Maximum Mesh Dimension under the Mesh Parameters section.

33.-• What does the warning message “lost 6.4 digits of accuracy” mean?
SAFE equation solutions are performed in double precision arithmetic, which allows for 15 significant figures. If you have global or local instability (e.g., a node that is not restrained), the solution will suffer a loss of accuracy. The program issues a warning if the loss is estimated to be above 6 digits, and will cease processing if the detected loss is above 11 digits.

34.-• When displaying slab force contours, SAFE displays a Min and Max value with X and Y coordinates of where the Min and Max values are located. But when I place my mouse on the location of the Min or Max, why are the values displayed significantly different?
This is a result of averaging the contour displays. If you go to Display > Show Slab Forces and checkbox ‘None’ under Contour Averaging, your display will show these peak values.

35.-• How do I tell the program which concrete design code to use?
Go to the Options > Preferences command and on the Preferences form click on the Design tab and select your code preference from the Concrete Design Code drop-down list.


36.-• How do I view the geometry of the design strips?
Go to the View menu and click on either the Set X-Strip Layer or Set Y-Strip Layer command.


37.-• How do I draw a design strip?
Make sure that the active view is a plan view, and go to the View > Set X-Strip Layer or View > Set Y-Strip Layer command to display a strip layer plan view. Next, go to the Draw > Draw Rectangular Area Objects command, and draw a new design strip in the same manner as any other rectangular area object.

38.-• After I run the design, only the reinforcing in the X-direction is displayed — how do I see the reinforcing in the Y-direction?
Simply click on the Design menu and go to the Display Slab Design Info command. On the Slab Reinforcing form, select the Y Direction Strip option under the Choose Strip Direction section.

39.-• Is there a way to convert rebar design output from total number of bars to "number of bars at so many inches on center"?
After analysis and design, go to Design > Display Slab Design info. and checkbox the option for ‘Show Rebar Above Typical Value’ to obtain design results in this type of format. In addition, this feature can be used to highlight and report only the areas where additional reinforcement is required above some minimum user specified amount for temperature.
Go to the View menu and click on either the Set X-Strip Layer or Set Y-Strip Layer command.

40.-• How do I draw a design strip?
Make sure that the active view is a plan view, and go to the View > Set X-Strip Layer or View > Set Y-Strip Layer command to display a strip layer plan view. Next, go to the Draw > Draw Rectangular Area Objects command, and draw a new design strip in the same manner as any other rectangular area object.

41.-• After I run the design, only the reinforcing in the X-direction is displayed — how do I see the reinforcing in the Y-direction?
Simply click on the Design menu and go to the Display Slab Design Info command. On the Slab Reinforcing form, select the Y Direction Strip option under the Choose Strip Direction section.

42.-• Is there a way to convert rebar design output from total number of bars to "number of bars at so many inches on center"?
After analysis and design, go to Design > Display Slab Design info. and checkbox the option for ‘Show Rebar Above Typical Value’ to obtain design results in this type of format. In addition, this feature can be used to highlight and report only the areas where additional reinforcement is required above some minimum user specified amount for temperature.




43.-• What is the difference between an object and an element?
Objects are what the user draws in the SAFE interface, and are intended to represent physical areas and members. Each object will consist of one or more elements. At analysis time, the program automatically converts (meshes) the object-based model into an finite element-based model, and when the analysis is complete, converts the results back for display at the object level.



44.-• How do I model grade beams on soil?
Use Define > Beam Properties to first define the properties of the beams. Use ‘Draw Line Objects’ or ‘Quick Draw Lines’, modify the property in the floating properties of object box to the desired beam section by clicking it, then draw them. To assign soil supports on the grade beams, select them, then Assign > Wall Supports > Add New Property and checkbox Spring Constants to input lineal spring constants per unit length on the beams, based on subgrade modulus of the soil and section properties of the beam.
Última edición por mgf2004 el Vie Ago 24, 2007 1:24 am, editado 3 veces en total.


jcguerrero
Usuario Frecuente
Usuario Frecuente
Mensajes: 110
Registrado: Lun Sep 11, 2006 1:57 pm
Ubicación: sv
Zodiac: Pisces

#10

Vie Jul 27, 2007 12:53 pm

Ok. gracias.
Adicionalmente tengo otras preguntas:
1-Safe dimensiona por si solo las zapatas? "si : como?", "no: ni modo"
2-Cual es el significado de "CSx1" y "MSx1" que sale junto a las franjas cuando reviso el refuerzo?
3-He leido en otros foros sobre el comando "Interative for Uplift", entonces cuando se corre en esa opcion "Como se cuando esta bien mi modelo?".
4-Cuando tengo un pedestal utilizo los comandos "Slab property data>tipe-columna (el soporte de esta seria NONE)>thickness-"sera la altura del pedestal"?

Te agardecere me ayudes
Gracias.


mgf2004
Usuario Master Superior
Usuario Master Superior
Mensajes: 624
Registrado: Dom Abr 17, 2005 7:35 am
Ubicación: México
Agradecimiento recibido: 2 veces
México

#11

Vie Jul 27, 2007 2:29 pm

borrado
Última edición por mgf2004 el Vie Jul 27, 2007 10:40 pm, editado 1 vez en total.


jcguerrero
Usuario Frecuente
Usuario Frecuente
Mensajes: 110
Registrado: Lun Sep 11, 2006 1:57 pm
Ubicación: sv
Zodiac: Pisces

#12

Vie Jul 27, 2007 5:26 pm

Hola de nuevo aqui hay un poco mas:
1-El Ciscol si te dimensiona la columna, pero eso es otro tema. Gracias por aclararme del safe
2-En la respuesta 3 mensionas que el programa revisa el acero minimo, es correcto??
3-Normalmente el safe pone los pedestales en la parte inferior; es decir si tu le das al pedestal un espesor 2 mts, este sale por abajo de la zapata, con el comando "Offset" lo levantas sera esta la posicio correcta (a mi parecer) o no importa como el programa lo ubica???.
4-Para cargar un pedestal con fuerza cortante (reaccion horizontal) como se hace? debo pasar ese cortante a momento? es decir hacer el producto del cortante por el desplante de la zapata? o hay alguna forma para poder introducir esa fuerza directamente?

Mil gracias por tu ayuda.


mgf2004
Usuario Master Superior
Usuario Master Superior
Mensajes: 624
Registrado: Dom Abr 17, 2005 7:35 am
Ubicación: México
Agradecimiento recibido: 2 veces
México

#13

Vie Jul 27, 2007 6:30 pm

borrado
Última edición por mgf2004 el Mié Ago 01, 2007 1:25 pm, editado 2 veces en total.


jcguerrero
Usuario Frecuente
Usuario Frecuente
Mensajes: 110
Registrado: Lun Sep 11, 2006 1:57 pm
Ubicación: sv
Zodiac: Pisces

#14

Sab Jul 28, 2007 9:00 am

En ningun momento estoy tratando de examinarte, solo que yo soy principiante de safe y me intencion es puramente aprender.

1-No encuentro la opcion donde puede entrar las fuerzas cortantes en el pedestal si este solo me permite axiales y momentos??
2-Fijate que medejaste un poco en perdido con la respuesta anterior, donde me presenta la srta. zapata, que hay un levantamiento de -33 cm y una presion de -1.7 ton/m2; esto esta bien??? si puedes amplearme este tema ( yo estuebe haciendo un ejemplo que te cuelgo y me da valor maximo =0 valor minimo =-.0025, exlicame esto)
3-LLevemoslo a la practica, te cuelgo un ejemplito en el que estube (digamos estudiando), donde aplico una viga de arriostre, revisalo y comentalo, me interasa que mires si esta bien como modele la viga y su apoyo.
4-Sera necesario hacer siempre mas de dos franjas? o se puede dejas una solo franja? sera que el programa diseña por el metodo de las franjas ? (esta opcion creo que no verdad pues si no estoy errado el aci dice que las fundaciones no debe diseñarse con este metodo).

En fin espero tus comentarios.
No tiene los permisos requeridos para ver los archivos adjuntos a este mensaje.


jcguerrero
Usuario Frecuente
Usuario Frecuente
Mensajes: 110
Registrado: Lun Sep 11, 2006 1:57 pm
Ubicación: sv
Zodiac: Pisces

#15

Sab Jul 28, 2007 9:17 am

Saludos de nuevo amigo.

Por que barras las respuestas??

Responder
  • Temas similares
    Respuestas
    Vistas
    Último mensaje

Volver a “Safe”

  • Información